Към съдържанието

 •  

IPS 4.2.5 - всичко е на маймуница


 • Влезте в профила си за да пишете
3 отговора на тази тема

#1 Barbaron

Barbaron

  Нов

 • Потребители
 • Pip
 • 4 Мнения:

Публикувано 03 октомври 2017 - 20:46

Здравейте,
 
Изчетох темите за маймуницата в новата 4+ версия на IPB, но не откривам отговор за моя проблем. След ъпгрейд от 3.4.9 към 4.2.5 всички заглавия на раздели и теми, както и всички постове са на маймуница. Английските неща, включително и целия админ панел (и той е на английски) са ОК. Мога да пиша и чета на кирилица, но само ако тепърва създам мнение/тема. Всичко старо и налично като съдържание не се чете. Стъпките, които правя, за да стигна до тази маймуница са следните:
 
1.За да не рискувам действащия форум, качих в отделна папка чиста инсталация на 3.4.9. Лицензирана е. Импортнах копие на действащата база данни с помощта на Sypex Dumper (имам лиценз и за него). Опитах двата варианта за импорт, които в следващите точки не дадоха отражение:
- избор на charset - auto
- избор на charset utf8 и charset correction (видях го тук, във форума, затова опитах и него)
 
2. И при двата вида импорт новата инсталация на 3.4.9 работи идеално с върнати всички мнения и теми.
 
3. Прочетох, че 4.2.5 иска utf8_unicode_ci база. Моята, по съвет от преди 3+ години от съпорта на IPB е utf8_general_ci.
 
4. Пуснах utf8 конвертора и през phpMyAdmin видях, че е сменил кодировката на всички таблици. Изписа ми съобщение, че всичко е ОК. Вече бяха с utf8_unicode_ci. Погледнах клиентската и админ частите на форума, всичко е ОК, чете се, няма проблем с българския или нещо друго в следствие от конвертирането.
 
5. Качих и пуснах ips4.php файла, свален от тук, за което благодаря. Не откри проблем, отново всичко беше ОК.
 
6. Качих новите файлове от 4.2.5 версията и презаписах старите. Пуснах admin/upgrade. Инсталацията мина гладко. Гладко минаха и няколкото корекции, които инсталатора пожела да направя, копирайки предоставени от него команди в конзолата на phpMyAdmin.
 
7.След успешно завършения ъпгрейд заглавията на разделите и теми, както и всички постове, са на маймуница. Това, което е на английски е наред, включително и целия английски админ панел. Отидох в него, Localization/Languages. В единствения наличен език (английския) дадох българска локализация. Но нищо положително не се получи. Маймуницата в клиентската част си седи.
 
8. Стартирах отново до начален екран utf8 конвертора. Той изписа The database tables are UTF-8, collations are correct and there is nothing to convert. И го затворих. Всичко според него е ОК.
 
9. Пуснах пак ips4.php, отново всичко беше наред.
 
10. Свалих руски езиков пакет. Знаех, че ще ми набие руски превод на бутоните и т.н., но исках да видя дали ще се случи нещо с маймуницата. Ударих и тук на камък.
 
11. Изтрих всичко, повторих стъпките по-горе. И сега си седя на чиста инсталация, с маймуница, в търсене на проблема и разрешаването му.
 
Ако е от значение за цялата тази ситуация, за 3.4.9 версията ползвам български пакет от тук. От тук съм купил и инсталирал подобрения български вариант за търсачката и резултатите, които да дава. Също така видях, че тук се предлага езиков пакет за новата 4+ версия на IPB. Разбира се, че ми трябва и ще го купя. Но предполагам той превежда само менюта, бутони и т.н. Има ли нещо общо с наличната при мен маймуница? Проблемът ми е с някаква локализация или в грешна стъпка от всичко описано по-горе? Моля за съвет и помощ.
 
Благодаря предварително.


#2 D-rA

D-rA

  Луд умора няма

 • Админи
 • PipPipPip
 • 1089 Мнения:
Уроци

Публикувано 05 октомври 2017 - 21:51

T.4 - с utf8 конвертора - процесът беше бавен и с много ръчни манипулации. Правил съм го преди повече от 2 години и това си спомням. После се правеше проверка на 3.4.9 с новоконвертираните таблици и когато всичко е ок, се потвърждаваше и след това се премахваха старите таблици... Това по спомен го пиша, но не беше толкова бързо както го описваш в т.4

Може би нещо пропускаш и си оставаш със старите таблици и следсвтието са маймуниците.

Може би опитай и направи процеса отново и внимателно при конвертиране на базата данни. В този процес имаш вероятно недобро конвертиране.

При мен нямаше проблем - но го правих с ъпгрейд към 4.0 версията - а как се държи сега при ъпгрейд 3.4.9 - > 4.2.5 нямам идея.#3 Barbaron

Barbaron

  Нов

 • Потребители
 • Pip
 • 4 Мнения:

Публикувано 09 октомври 2017 - 19:16

Благодаря ти, D-rA. В горните стъпки никъде не бъркам. Правих ги пак и всичко протича както съм го описал. Конверора работи доста бързо - за 5-6 минути се справя. Може би заради по-новата си версия.

 

Но открих друго. Преди години ползвах phpBB. Тогава utf8 или не се е справял добре с кирилицита или аз съм бил в грешка да го мисля това. Но е факт, че голяма част от форумите тогава бяха на Win Cp1251. При преминаване от phpBB на IPB 3.х.х ползвах конвертора на IPB за базата, като предварително бях указал за collation utf8. Явно тогава въпросния конвертор е сготвил някаква боза (или аз съм му помогнал). В phpMyAdmin виждам, че всички таблици са на utf8, но вътре, в самата база има както utf8, така и остатъци от win cp1251. Влизайки в таблица posts, примерно, виждам точно тази маймуница. Версията на IPB до 3.4.9 включително работи без проблем с такава база (то нали и конвертора си е направен за нея). Но 4 и нагоре версия не иска и явно затова ми изкарва маймуницата. И новия конвертор не може да я заобиколи.

 

Ако някой може да помогне и покаже успешен начин оправяне на цялата база, ще съм благодарен. Трябва да се махне всичкото cp1251 от нея. Алтернативния вариант е, ако има възможност, да накарам IPB 4.х да чете от нея аналогично на 3.х. Но ми се ще да изчистя всичко един път за винаги.#4 D-rA

D-rA

  Луд умора няма

 • Админи
 • PipPipPip
 • 1089 Мнения:
Уроци

Публикувано 09 октомври 2017 - 20:31

Провери си файловете за езика - в директория cache/lang_cache/2/ (или който номер папка ти е поред)

Сваляш файловете на компа - отваряш с Notepad++ и проверяваш кодировката на всеки от файловете -  добре е да е в utf8 или utf8-Bom

Възможно е да имаш файлове с кодировка ANSY - или windows-1251.

След поправяне на кодировки и reupload  направи recache all на езика - иконката с две срелки в кръг в дясно на реда на Български език в Localization manager.

Ако след това всичко в 3.4.9 ти изглежда наред, направи конвертиране за преминаване към ips4 и т.н.
0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни