Към съдържанието

  •  

Някой да ме разведе из IP.Content


  • Влезте в профила си за да пишете
7 отговора на тази тема

#1 Илия Горанов

Илия Горанов

    Напреднал

  • VIP
  • PipPipPip
  • 268 Мнения:
Уроци

Публикувано 20 юни 2015 - 00:30

Здравейте,

 

инсталирал съм си IP.Content (лицензирана версия) обаче се изгубих в ACP-то... търся си някой навит, който е запознат с IP.Content и съгласен да удари едно рамо, като ме разведе из настройките и възможностите му, за да мога да си управлявам страниците (и базите данни) в сайта. Специално подчертавам и базите данни, защото искам и тях да ползвам.

 

По възможност, да стане на живо..., аз си осигурявам лаптоп с интернет и всичко необходимо... Може да е в София в моя офис (но само в работни дни) или в някое заведение (когато и да е)...

 

Разбира се, ще си платя за оказаната любезност, стига да се споразумеем за разумна цена. Отделно ще си почерпя :)

 

Предварително благодаря на отзовалите се...


Значи, искам да му наглася преводите, за което ми трябва малко съдействие...

След това да му хвана терминологията, че ми бяга по тъча...

Да му настроя проклетите articles с категории, шаблони и т.н.

 

Отделно като бази данни искам да си пусна няколко:

1. продуктов каталог със снимки, страница на всеки продукт, евентуално форма за поръчки, ако има възможност за кошница - направо супер.

2. каталог модели автомобили - за всеки автомобил има множество полета с данни, трябва да си има шаблон за визуализирането и т.н.

3. база данни с конкретни автомобили (търсене по номер на шаси)

4. база данни (тип сервизна книжка) която да я свържа с Гаража на DevFuse

 

Само да кажа, че имам над 15 г. опит като програмист, така че не е проблем, ако трябва да се направи нещо с базата данни или да се допишат скриптове. Проблемът ми е, че не познавам терминологията, концепцията (особено това с блоковете) и т.н. в IP.Content, а нямам време да чета безкрайни теми и инструкции, докато ги разуча.



#2 D-rA

D-rA

    Луд умора няма

  • Админи
  • PipPipPip
  • 1089 Мнения:
Уроци

Публикувано 20 юни 2015 - 01:05

Не е проста материя. Сега с ips4 откривам неща които с контента на 3.4.х съм пропуснал.

Най-лесно е да фиксираш една от идеите си - и да се прави по нея.

Последно правих на няколко /един кувейтчанин и един мексиканец/ оптимизация - и двамата имат контент - и двамата с различни идеи - кръстоса ми се мисленето, но поне виждам и всякакви решения. На кувейтчанина дори правих и ъп от 3.4.8 към 4.0.8

Та вариации много.

Питай и ще мислим.

ПП. Идеите които описваш са супер - но и трябва много мислене.

ПП2.Когато лицензирах заради ips4  се сдобих и с платформа 3.4.8 с контент /абсолютно празна в момента/ - но това е основа за безболезнени тестове.

ПП3. Най-лесно е онлайн - никога няма достатъчно време за реални контакти.

ПП4. Защо не тръгнеш направо с ips4 Pages - много неща от контента на 3.4.х са аут. Т.е. дори да ги направиш при последващ някога скоро ъп ще се хапеш за д'то. Докато в 4 са решени доста гъвкаво нещата. Тук са се постарали - вервай ми.

и т.н.



#3 Илия Горанов

Илия Горанов

    Напреднал

  • VIP
  • PipPipPip
  • 268 Мнения:
Уроци

Публикувано 20 юни 2015 - 10:12

Да де, обаче аз content-а го ползвам в комбинация с форум, който в момента е 3.4.8 и не ми се ще да го ъпгрейдвам до 4 (въпреки, че лицензът в момента ми го позволява), най-вече защото в него има много custom решения, включително и много applications. За да не говоря наизуст, пиша ги конкретно:

от официалните апликейшъни в момента ползвам:

  • System - разбира се
  • Потребители
  • Форуми
  • Календар
  • Галерия
  • Content

От други автори ползвам:

  • ProMenu
  • Garage
  • ForumIcons
  • TopicNotes
  • HQ Awards
  • Classifieds
  • Custom sidebar blocks

И ми се ще по някое време да сложа и един IP.Downloads, но файловете да са на друг сървър и още проучвам вариантите - може ли да стане и как точно? Ама не с линкове, а така че файловете на другия сървър да са защитени и може да ги свалиш само ако имаш права, а не всеки, който знае адреса на файла...

 

отделно има цяла сурия от Hooks, дето дори не мога да ги изброявсичките в момента.

 

Проблемът ми е, че не всичките изброени работят с новата версия. Освен това засега слушам повече негативни мнения за четворката и предпочитам да изчакам още, преди да мина към нея, защото, както знаем - връщане назад няма.

 

А не мисля, че е разумно да пусна форума на 3.4.8 а страниците на 4 - няма да се интегрират и ще стане мазало...

 

Иначе, поне ползвам default skin и с това не би трябвало да има проблеми :)



#4 D-rA

D-rA

    Луд умора няма

  • Админи
  • PipPipPip
  • 1089 Мнения:
Уроци

Публикувано 20 юни 2015 - 11:34

От други автори ползвам:
  • ProMenu
  • Garage
  • ForumIcons
  • TopicNotes
  • HQ Awards
  • Classifieds
  • Custom sidebar blocks
А не мисля, че е разумно да пусна форума на 3.4.8 а страниците на 4 - няма да се интегрират и ще стане мазало...

 

Иначе, поне ползвам default skin и с това не би трябвало да има проблеми :)

Променю няма да ти трябва - Pages има опция Меню - никакъв проблем какво и как.

В моя сайт даже и картинки вкарах в менюто...

Всичко друго вероятно авторите му ще адаптират.

Според мен - направи си Тест инстал на 4 - лицензията го позволява

и така ще разбереш кое ще стане лесно и за кое ще търсиш решения

В Pages имаш доста възможноти - да вкараш всяка база в свой шаблон например,

с различен изглед и възможности.

В core /основния пакет/ можеш да вкараш колкото си искаш custom css

и няма нужда да им задаваш линк зареждане - погрижили са се и всичко от тях

се зарежда при старт на стрницата.

Download не съм взел засега - и не мога да ти дам изпитан отговор.

Но чрез File Storage можеш да укажеш различни адреси на твоите ресурси,

което мисля че ще ти свърши идеална работа /линка няма да е в явен вид/

Forum icons е вградено, не ти трябва добавка

Сайдбара също и лесно се управлява

Всичко можеш да създадеш като блокове

На всяка твоя стрница имаш достъп до Manage Blocks т.е. можеш лесно

да указваш кое и  къде да се изобразява, в т.ч. и в сайдбара

Има голяма динамика и възможности, но и  изцяло на html5

- т.е. много от използваните кодове досега следва да се редактират

 

Или - както писах по-горе - първо си направи тест инстал - там си експериментирай всичко което искаш да бъде,

защото след ъпгрейд много от нещата които сега ползваш няма да ги има.

Но ако си ги подготвил, лесно ще можеш да получиш такава функционалност каквато търсиш.


ПП. Можеш и друго да направиш -

Клонирай си форума на някой твой поддомейн със бекъп от сегашната ти база данни

Конвертирай базата /има конвертор/

Ъпгрейд към 4/с лицензен код на тестинталация/

Ще си имаш това което ще стане и ще си го моделираш на спокойствие

Когато си готов, правиш реален ъпгрейд, прехвърляш всичко което си моделирал

и си готов.



#5 Илия Горанов

Илия Горанов

    Напреднал

  • VIP
  • PipPipPip
  • 268 Мнения:
Уроци

Публикувано 21 юни 2015 - 01:38

Добре, да минем на по-конкретните въпроси тогава.

 

Вече успях да си наконфигурирам нова база данни със съответните полета и т.н. и нещата дори изглеждат като работещи. Мисля, че почти му хванах цаката - кое от къде идва и къде отива обаче:

 

1. В Templates съм си създал нови шаблони за листинг и запис в новата база данни. В бази данни съм създал съответната база данни и съм ѝ закачил шаблоните за листинг и запис. В страници съм създал нова страница за тази база данни. Страницата е с wraper-а на IPB, за да изглежда като всичко друго стандартно в системата - с менютата отгоре и т.н. и вътре има шибнат блока на базата данни, който автоматично зарежда в средата на страницата съответните шаблони за листинг и запис от базата данни.

 

Дотук добре, обаче - искам в тази страница да добавя custom CSS файл за някои форматираници. Проблемът е, че понеже ползвам страница в wraper-а на IPB, нямам достъп да ѝ редактирам head частта и да включа други CSS файлове в нея.

 

Виждам, че в pages модула имам възможност освен HTML страници, да добавям и CSS и JS файлове, но не виждам, като създам такъв файл, как да го добавя в някоя от HTML страниците?

 

2. Докато правех шаблона за листинга и записа от базата данни - видях, че има поле за качване на снимки (повече от една). За съжаление, в данните, които идват за един запис, не са включени снимките, които са качени, във вид на променливи (масиви) с всички снимки, а идват като готов HTML код - линкове към големите файлове с вложени img тагове с thumbnail изображенията.

 

Има ли някакъв начин, да се докопам до проклетите снимки, без да са в готов HTML, така че да мога аз да си ги стилизирам. Искам да си направя малък карусел за всеки запис с повече от една снимка.

 

3. Има ли начин на въпросните снимки, да им се зададе с какъв размер да бъде генерирания thumbnail?

 

Само да си кажа, че и по трите въпроса съм търсил в Google, но документацията по IP.C е супер оскъдна, а където попадна на линк към сайта на invisionpower.com - все е счупен или обяснението е задруга версия и не върши работа. Като за платен продукт документацията им е пълен ташак.



#6 D-rA

D-rA

    Луд умора няма

  • Админи
  • PipPipPip
  • 1089 Мнения:
Уроци

Публикувано 21 юни 2015 - 02:23

През Customization- Themes,  в редакция на темата която ползваш, в CSS -core-front-custom имаш празен custom.css

Въведи си  в него всички данни за твоите css

Те ще се зареждат.

Можеш в същата директория Custom да си създадеш и css файл  с друго име - пак ще се зарежда.

 

За img виж настройките в System -Postng-General


ПП. Вкараха се вече с https и затова някои линкове в гугъл не работят /допиши си в адрес бара s /


ПП2 Виж и тази тема,може да ти помогне.



#7 Илия Горанов

Илия Горанов

    Напреднал

  • VIP
  • PipPipPip
  • 268 Мнения:
Уроци

Публикувано 21 юни 2015 - 09:42

Мда, това, което пишеш е за версия 4, а както казах, аз ползвам 3.4.8...

 

С доста четене в техния форум, най-накрая намерих една тема, в която се дискутира и там открих заветната тайна - в шаблона, но не на страницата, а на листинга в базата данни, се добавя следния код:

{parse addtohead="path/file.css" type="importcss"}

А съответния CSS файл се нашива и адресът му се взима от Pages Management модула...

 

 

 

По другите въпроси още търся...



#8 Илия Горанов

Илия Горанов

    Напреднал

  • VIP
  • PipPipPip
  • 268 Мнения:
Уроци

Публикувано 30 юни 2015 - 18:39

Да добавя, ако на някого му потрябва: ако искаш да включиш външен CSS файл в page, който е RAW PHP - може да се използва следния код:
$this->registry->output->addToDocumentHead( 'importcss', '/path/file.css' );

И още нещо да добавя, ако искаш да имаш различно съдържание на мобилна и немобилна версия в page, ако е RAW PHP - може да се използва следната конструкция:
if ($this->registry->output->skin['set_key']=='mobile') {
     echo 'Мобилна версия';
} else {
     echo 'Немобилна версия';
}



0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни